Sănătate

                                 Totul despre acizii Omega 3
 
 
Ce este Omega 3 ?
Acizii graşi Omega 3 sunt acizi nesaturaţi deosebit de importanţi pentru organismul uman, cu atât mai mult cu cât acesta este incapabil de a-i sintetiza. Aceste „ grăsimi bune” protejează împotriva bolilor cardiace, a depresiei, demenţei, artritei şi chiar a unor forme de cancer.
Care sunt cele mai bune surse de Omega 3 ?
-         Uleiul de măsline, de rapiţă sau cel de nuci
-         Peştele precum macroul, sardinele, heringul şi somonul
-         Nucile
-         Vegetale: broccoli şi spanac
-         Suplimentele cu ulei de peşte
Aceste surse conţin acizii Omega 3 sub diverse forme. Formele DHA şi EPA, conţinute de peşte, s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Uleiurile vegetale, spanacul şi nucile conţin ALA. În acest caz, organismul are de lucru întrucât forma ALA trebuie prelucrată pentru obţinerea DHA şi EPA.
Cum acţionează acizii Omega 3 ?
Aceşti acizi deosebiţi au puterea de a reduce inflamaţia vaselor de sânge, a articulaţiilor inflamate şi nu numai. Mai mult decât atât, reglează ritmul bătăilor cardiace precum şi nivelul sangvin al trigliceridelor.
Ajută Omega 3 în bolile de inimă ?
Foarte mult. În special în urma unui infarct miocardic acut, acizii protejează inima şi susţin funcţionarea ei normală. EPA şi DHA sunt formele cele mai potrivite în acest sens. Prin urmare, se indică alimentaţia bogată în peşte sau administrarea de capsule cu ulei de peşte.
Influenţează acizii Omega 3 tensiunea arterială ?
Potrivit studiilor, Omega 3 are efect hipotensor şi, alături de un regim igieno-dietetic potrivit şi de medicaţia hipotensoare prescrisă de medic, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Evitaţi peştele sărat sau afumat deoarece nu este indicat în caz de hipertensiune arterială.
Ajută Omega 3 în caz de artrită reumatoidă ?
Prin reducerea procesului inflamator şi a durerii asociate, are efect adjuvant în artrită, potenţând efectul medicaţiei antireumatice.
Ajută în depresie ?
Rezultatele studiilor de până acum sunt într-adevăr destul de contradictorii, însă s-a constatat un număr mai scăzut al persoanelor depresive în ţările în care se consumă din abundenţă alimente bogate în Omega 3.
Omega 3 vindecă cancerul ?
Din nefericire, răspunsul este nu. Totuşi, alimentaţia bogată în surse de Omega 3 scade riscul dezvoltării cancerului de colon, sân sau prostată.
Copiii au nevoie de Omega 3 ?
Da, deoarece ajută la buna dezvoltare a creierului în perioada copilăriei. Cea mai potrivită sursă pentru micuţi este peştele, cu menţiunea că trebuie evitate speciile cu conţinut foarte mare de mercur ( ton, peşte spadă, rechin).
Cât de bune sunt suplimentele ?
Suplimentele cu ulei de peşte rămân alegerea cea mai indicată pentru personele cărora nu le place peştele. Se recomandă 1 gr. pe zi în cazul bolilor cardiace, însă ar fi indicat să cereţi sfatul medicului. Doze prea mari pot conduce la apariţia sângerărilor sau pot interfera cu efectul altor medicamente.
Este indicat consumul margarinelor ce conţin Omega 3 ?
În niciun caz. Margarina este un produs nesănătos, chiar nociv pentru sănătate. În plus, conţine o cantitate infimă de Omega 3 într-o formă care nu s-a dovedit a fi foarte eficientă.
 
 
 
                             10 Alimente adjuvante în cura de slăbire
 
1.      Iaurtul grecesc
Conţine de 2 ori mai multe proteine decât oricare alt iaurt şi menţine senzaţia de saţietate timp îndelungat, digestia sa determinând ea însăşi un consum ridicat de calorii.
2.     Scorţişoara
Scorţişoara este un super-condiment care are proprietatea de a regla nivelul glicemiei şi de a ţine sub control senzaţia de foame. Pudrează cafeaua, ceaiul sau iaurtul cu un praf de scorţişoară măcinată şi bucură-te de o băutură delicioasă şi aromată.
3.     Ardeiul iute
Ardeii iuţi conţin o substanţă valoroasă numită capsaicină care le conferă acestora gustul picant şi intensifică arderile metabolice. În plus, oamenii tind să consume cantităţi mai mici din alimentele picante.
4.     Ceaiul verde
Acest tip de ceai are puterea de a stimula în special arderea grăsimii abdominale. Pentru un abdomen suplu, se indică a se consuma în medie 3 ceşti de ceai verde pe zi, însă nu după ora 6 seara întrucât poate afecta somnul.
5.      Grapefruitul
Acest fruct nu intensifică metabolismul, însă conţine fibre  care îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi protejează împotriva constipaţiei având totodată şi foarte puţine calorii. Un fruct consumat cu o oră înainte de masă pare să reducă considerabil cantitatea de alimente ingerate.
6.     Ouăle
Conform studiilor, persoanele care consumă ouă la micul dejun, mănâncă mai puţin pe parcursul zilei faţă de cei care preferă carbohidraţii pentru masa de dimineaţă. Un ou conţine doar 75 de kcal  şi 7 gr de proteine animale de cea mai bună calitate, plus alte elemente nutritive valoroase. Dacă ai colesterolul sangvin peste limita normală, cere sfatul medicului în legătură cu numărul de ouă pe care le poţi consuma săptămânal.
7.     Pepenele roşu
Conţine o cantitate foarte mare de apă bogată în enzime, fibre şi puţine calorii, fiind o sursă excelentă de hidratare pe perioada verii. Pepenele este un dar şi pentru rinichi ajutând la curătarea lor şi eliminarea pietrelor. Dacă vei înlocui zilnic, timp de minim o săptămână, o masă cu pepene proaspăt vei aduce numai beneficii organismului tău ajutând la eliminarea toxinelor acumulate.
8.     Pere si mere
Conţin apă, fibre şi vitamine şi menţin saţietatea mult timp. Consumă-le întregi ca gustare, între mese şi nu ca desert. Astfel elementele nutritive se absorb complet şi te energizează pentru câteva ore bune.
9.     Cafeaua
Stimulează metabolismul şi ajută în cura de slăbire dacă nu o „imbunătăţeşti” cu zahăr în exces, frişcă ori smântână. Încearcă o linguriţă de miere şi un praf de scorţişoară. Acestea conferă un gust grozav şi o aromă deosebită.
    10. Supa
Fără smântână, este prietena persoanelor la dietă fiind hidratantă şi săracă în calorii. Consumată înaintea felului principal, calmează senzaţia de foame şi limitează astfel numărul caloriilor ingerate. Cele mai bune supe pentru siluetă sunt cea de pui, de legume dar şi cea de fasole.
 
 
 
 

                                       Despre carnea de pui…

 
 
Carnea de pui este una dintre preferatele consumatorilor de produse animale şi se cunoaşte deja faptul că este şi foarte sănătoasa. Câteva amănunte trebuie totuşi amintite:
Carnea conţine proteine care conferă saţietate însă este lipsită de fibre. La masă, se preferă a se consuma alături de salată de legume( fibre vegetale),  pentru evitarea constipaţiei.
Un regim prelungit bazat pe proteine animale (carne, ouă, lactate) conduce în timp la senzaţie de oboseală, depresie şi poftă de dulciuri.
Carnea creşte aciditatea gastrică. Persoanele care suferă de ulcer gastric pot avea probleme digestive în urma consumului excesiv.
Pielea trebuie înlăturată – indiferent de procedeul prin care carnea a fost pregătită – deoarece conţine 100% grasime şi, prin urmare, foarte multe calorii !
Pulpa de pui conţine mai multe grăsimi decât pieptul. Personele care doresc să slăbească vor consuma piept de pui fiert sau preparat în tigăi teflonate cu foarte puţin ulei.
Asocierea corectă a cărnii se face cu legume  şi nu cu alimente bogate în amidon (orez, cartofi, pâine, paste, pizza s.a.) sau bogate în grăsimi (smântână).
 
 
 
                       Top 10 greşeli care te împiedică să slăbeşti
 
 
1.      Apelezi la cure de slăbire drastice
Doreşti să slabeşti cât mai repede cu putinţă pentru concediul la mare sau pentru a te strecura în rochia preferată care a rămas cu 2 mărimi mai mică? Dieta pe bază de suc de lămâie, grapefruit sau supă de varză nu este o soluţie indicată de specialişti. Desigur, consumând zilnic mai puţin de 1000 kcal. vei slăbi rapid, însă mâncând atât de puţin îţi incetineşti rata arderilor şi odată cu revenirea la alimentaţia normală, metabolismul leneş va prelucra greu alimentele iar surplusul se va depune în scurt timp.
2.     Sări peste micul dejun
Eliminarea micului dejun din planul alimentar poate părea o metodă utilă pentru a reduce numărul caloriilor ingerate zilnic, însă nu este aşa.
Potrivit studiilor, persoanele care se mulţumesc cu o cafea sau cu un ceai verde la micul dejun au tendinţa de a consuma porţii mai mari la prânz sau de a alege gustări hipercalorice. Consumă dimineaţa alimente bogate în proteine precum brânză slabă, iaurt, ouă, carne de pui, şi fibre (legume diverse) iar foamea nu-ţi va da bătăi de cap până la ora prânzului.
3.     Alegi gustări hipercalorice
Chiar dacă îţi alegi cu meticulozitate alimentele pentru mesele principale, gustările nepotrivite îţi pot ameninţa serios succesul dietei. Fie că e vorba despre punguţa de alune prăjite şi sărate de pe birou, de felia de tort savurată la ziua colegului sau de floricelele suflate în timpul filmului de seară, toate sunt bogate în calorii goale. Înlocuieşte-le cu fructe proaspete sau deshidratate, migdale, nuci sau alune crude. Acestea sunt săţioase şi totodataă grozave pentru sănătatea creierului.
4.     Nu serveşti gustări între mese
Gustările sănătoase îţi menţin metabolismul activ şi limitează senzaţia de foame astfel încât la mesele ulterioare vei mânca mai puţin.
5.     Alegi alimente îndulcite cu îndulcitori artificiali
Zaharina, aspartamul şi alţi îndulcitori nu doar că sunt periculoşi pentru sănătate, dar nici nu garantează în mod obligatoriu că alimentul respectiv este sărac în calorii. În plus, alegând astfel de alimente ajungi adesea să consumi o cantitate mai mare din produs. În concluzie, este mai bine să mănânci o prăjiturică obişnuită decât un platou de prăjituri îndulcite cu zaharină.
6.     Preferi băuturile bogate în calorii
Conform studiilor, persoanele la dietă tind să consume băuturi hipercalorice precum cafele cu frişcă şi îngheţată, sucuri  şi cocktailuri diverse. Partea cu adevărat proastă este că aceste băuturi nu potolesc foamea iar la masa ulterioară nu se consumă mai puţine calorii. Deci, atenţie la băuturi !
7.     Bei puţină apă
Apa este esenţială pentru arderea caloriilor şi eliminarea toxinelor din organism. Starea de deshidratare încetineşte metabolismul şi afectează totodată activitatea cerebrală. Doi litri de apă pe zi sunt necesari şi suficienţi.
8.    Nu consumi lactate
Laptele integral şi brânzeturile sunt evitate de multe persoane în timpul curei de slăbire. Aceasta este o greşeală întrucât organismul arde mai multe calorii atunci când primeşte suficient calciu. Suplimentele de calciu par să nu fie la fel de eficiente.
9.     Te cântăreşti zilnic
Cântărirea frecventă poate fi o sursă de frustrare şi informaţii inutile. Este mai indicat să te cântăreşti săptămânal, dimineaţa, înainte de micul dejun. Astfel vei avea o privire de ansamblu, mai realistă asupra evoluţiei greutăţii.
10.Îţi propui ţeluri irealizabile
Dacă vrei să slăbeşti 5 kg într-o săptămână, aproape sigur nu vei reuşi. Ar fi bine să nu visezi la cai verzi pe pereţi şi să-ţi propui ţeluri mai uşor de dus la bun sfârşit. Pierderea unui kilogram pe săptămână ar fi un bun exemplu.
 
 
 
 
                                De ce este zahărul un drog?
 
Atunci când o persoană consumă cocaină, creierul este inundat de molecule ce induc plăcerea inclusiv serotonină si dopamină.Cu timpul, receptorii acestor molecule din creier devin rezistenţi şi nu mai răspund corespunzator la stimuli. Prin urmare, pentru obţinerea efectului scontat, doza trebuie crescută permanent.
Cocaina nu este singura substantă care acţionează în acest fel. Banalul zahar lucrează similar. Consumul stimuleaza producerea de serotonină şi dopamină şi ne face sa ne simtim bine.Când efectul trece,trece şi plăcerea şi parcă vrei mai mult. Sună cunoscut?
Din fericire, nu toată lumea are această slabiciune pentru dulciuri, însa oferta bogată a producătorilor şi usurinţa cu care pot fi procurate cresc continuu numărul dependenţilor.
Soluţii:
1.      Evită zaharurile simple precum torturile,biscuiţii,bomboanele, pâinea alba ş.a.. Acestea predispun la apariţia diabetului,accelerează îmbatranirea şi apariţia ridurilor.
 
 
2.      Evită să închei masa cu desert sau, dacă nu te poţi abţine, încearca o tartă simplă cu fructe ori o cupă cu îngheţată.
 
 
3.      Citeşte ambalajul produselor. Astfel vei constata că zilnic consumi mai mult zahar decât credeai. El este ascuns chiar şi în alimente aşa-zis sănătoase precum iaurtul cu fructe, cerealele pentru mic dejun sau sosurile pentru salate.
 
 
4.      Nu manca direct din pungă sau cutie. Astfel nu vei putea urmari cantitatea şi vei consuma mai mult decat ţi-ai propus.
 
 
 
                       
Slim&Fit.ro




 
               Top 7 sucuri naturale anticelulitice
 




Celulita reprezintă acumularea subcutanată de ţesut grăsos şi toxine care conferă pielii aspect infiltrat, de „coajă de portocală”. Opt din zece femei se confruntă cu acestă problemă inestetică iar lupta împotriva ei nu este deloc uşoară.

 
Alături de hidratare – 2 litri de lichide pe zi – şi o dietă săracă în produse de patiserie şi grăsimi animale, de mare folos sunt sucurile naturale de fructe şi legume preparate în casă din vegetale proaspete. Acestea ajută la purificarea organismului şi conferă pielii un aspect tonifiat şi catifelat.

 
1.       Sucul de lămâie– este inamicul numărul 1 al celulitei prin conţinutul crescut de pectină, care ajută digestia şi combate constipaţia. Datorita bogăţiei de vitamină C, întăreşte sistemul imunitar, tonifică pereţii vasculari şi imbunătăţeşte circulaţia sangvină. Dacă îţi displace gustul acrişor, combină ½ de pahar de suc de lămâie cu ½ de pahar de apă plată sau minerală şi o linguriţă de miere. Rezultă o limonadă pe care o vei găsi cu siguranţă delicioasă.
 
2.      Sucul de portocale, grapefruit sau kiwi – aceste fructe conţin numeroşi antioxidanţi care întăresc sistemul imunitar şi încetinesc procesul îmbătrânirii. Sucul conţine foarte puţine calorii, dar numeroşi bioflavonoizi care fluidizează circulaţia şi mobilizează depozitele adipoase.
 
3.      Sucul de ananas – este o adevărată minune pentru siluetă. Poate fi consumat în orice moment al zilei, atât pe stomacul gol , cât şi după masă, având calitatea de a îmbunătăţi digestia şi de a topi grăsimile.
 
4.      Sucul de pere – are un gust delicios şi conţine, pe lângă fibre, o cantitate mare de apă pură, bogată în enzime. Perele sunt bogate în sorbitol, motiv pentru care au un oarecare efect laxativ, ajuta digestia, regleaza tranzitul intestinal, dar nu provoaca diaree. Pot provoca un oarecare deranjament stomacal în combinatie cu apa rece sau cu laptele, dar acest lucru este valabil pentru toate fructele, nu doar pentru pere.
 
5.      Sucul de pepene roşu – este bogat în potasiu şi fibre, dar mai ales în apă, având capacitatea de a îmbunătăţi atât circulaţia sangvină cât şi pe cea limfatică, de a curăţa rinichii şi de a elimina deşeurile acumulate în organism.
 
6.      Sucul de sfeclă roşie – este un adevărat dar pentru ficat, ajutându-l să mobilizeze grăsimile stocate. În plus, acest suc scade nivelul colesterolului rău, îl creşte pe cel bun şi reglează tensiunea arterială
 
7.      Sucul de ţelină – combate cu succes retenţia de lichide din organism. Se consumă diluat cu puţină apă sau în amestec cu suc de morcovi, aromatizat cu rădăcină de ghimbir.
 
Sucurile naturale se consumă de preferat în cursul dimineţii, pe stomacul gol, sau între mese, ca gustare. Consumate imediat după masă, fermentează şi afectează procesul digestiv.
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.