Totul despre acizii Omega 3
Ce
este Omega 3 ?
Acizii graşi Omega 3 sunt acizi
nesaturaţi deosebit de importanţi
pentru organismul uman, cu atât mai mult cu cât acesta este incapabil de a-i sintetiza. Aceste „ grăsimi
bune” protejează împotriva bolilor cardiace, a depresiei, demenţei, artritei şi
chiar a unor forme de cancer.
Care sunt cele mai bune surse de Omega
3 ?
-
Uleiul de
măsline, de rapiţă sau cel de nuci
-
Peştele
precum macroul, sardinele, heringul şi somonul
-
Nucile
-
Vegetale:
broccoli şi spanac
-
Suplimentele
cu ulei de peşte
Aceste
surse conţin acizii Omega 3 sub diverse forme. Formele DHA şi EPA, conţinute de
peşte, s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Uleiurile vegetale, spanacul şi
nucile conţin ALA. În acest caz,
organismul are de lucru întrucât forma ALA trebuie prelucrată pentru obţinerea
DHA şi EPA.
Cum acţionează acizii Omega 3 ?
Aceşti
acizi deosebiţi au puterea de a reduce inflamaţia vaselor de sânge, a
articulaţiilor inflamate şi nu numai. Mai mult decât atât, reglează ritmul
bătăilor cardiace precum şi nivelul sangvin al trigliceridelor.
Ajută Omega 3 în bolile de inimă ?
Foarte
mult. În special în urma unui infarct miocardic
acut, acizii protejează inima şi susţin funcţionarea ei normală. EPA şi DHA
sunt formele cele mai potrivite în acest sens. Prin urmare, se indică
alimentaţia bogată în peşte sau administrarea de capsule cu ulei de peşte.
Influenţează acizii Omega 3 tensiunea
arterială ?
Potrivit
studiilor, Omega 3 are efect hipotensor şi, alături de un regim igieno-dietetic
potrivit şi de medicaţia hipotensoare prescrisă de medic, ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Evitaţi peştele sărat sau afumat deoarece nu este indicat în caz de
hipertensiune arterială.
Ajută Omega 3 în caz de artrită
reumatoidă ?
Prin
reducerea procesului inflamator şi a
durerii asociate, are efect adjuvant în artrită, potenţând efectul
medicaţiei antireumatice.
Ajută în depresie ?
Rezultatele
studiilor de până acum sunt într-adevăr destul de contradictorii, însă s-a
constatat un număr mai scăzut al persoanelor depresive în ţările în care se
consumă din abundenţă alimente bogate în Omega 3.
Omega 3 vindecă cancerul ?
Din
nefericire, răspunsul este nu.
Totuşi, alimentaţia bogată în surse de Omega 3 scade riscul dezvoltării
cancerului de colon, sân sau prostată.
Copiii au nevoie de Omega 3 ?
Da,
deoarece ajută la buna dezvoltare a creierului în perioada copilăriei. Cea mai
potrivită sursă pentru micuţi este peştele, cu menţiunea că trebuie evitate speciile cu conţinut foarte mare de
mercur ( ton, peşte spadă, rechin).
Cât de bune sunt suplimentele ?
Suplimentele
cu ulei de peşte rămân alegerea cea mai indicată pentru personele cărora nu le
place peştele. Se recomandă 1 gr. pe zi în cazul bolilor cardiace, însă ar fi
indicat să cereţi sfatul medicului. Doze prea mari pot conduce la apariţia
sângerărilor sau pot interfera cu efectul altor medicamente.
Este indicat consumul margarinelor ce
conţin Omega 3 ?
În
niciun caz. Margarina este un produs nesănătos, chiar nociv pentru sănătate. În
plus, conţine o cantitate infimă de
Omega 3 într-o formă care nu s-a dovedit a fi foarte eficientă.
10 Alimente
adjuvante în cura de slăbire
1.
Iaurtul grecesc
Conţine
de 2 ori mai multe proteine decât oricare alt iaurt şi menţine senzaţia de
saţietate timp îndelungat, digestia sa determinând ea însăşi un consum ridicat de
calorii.
2.
Scorţişoara
Scorţişoara
este un super-condiment care are proprietatea de a regla nivelul glicemiei şi
de a ţine sub control senzaţia de foame. Pudrează cafeaua, ceaiul sau iaurtul
cu un praf de scorţişoară măcinată şi bucură-te de o băutură delicioasă şi
aromată.
3.
Ardeiul iute
Ardeii
iuţi conţin o substanţă valoroasă numită capsaicină care le conferă acestora
gustul picant şi intensifică arderile metabolice. În plus, oamenii tind să
consume cantităţi mai mici din alimentele picante.
4.
Ceaiul verde
Acest
tip de ceai are puterea de a stimula în special arderea grăsimii abdominale.
Pentru un abdomen suplu, se indică a se consuma în medie 3 ceşti de ceai verde pe
zi, însă nu după ora 6 seara întrucât poate afecta somnul.
5.
Grapefruitul
Acest
fruct nu intensifică metabolismul, însă conţine fibre care îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi
protejează împotriva constipaţiei având totodată şi foarte puţine calorii. Un
fruct consumat cu o oră înainte de masă pare să reducă considerabil cantitatea
de alimente ingerate.
6.
Ouăle
Conform
studiilor, persoanele care consumă ouă la micul dejun, mănâncă mai puţin pe
parcursul zilei faţă de cei care preferă carbohidraţii pentru masa de
dimineaţă. Un ou conţine doar 75 de kcal
şi 7 gr de proteine animale de cea mai bună calitate, plus alte elemente
nutritive valoroase. Dacă ai colesterolul sangvin peste limita normală, cere
sfatul medicului în legătură cu numărul de ouă pe care le poţi consuma
săptămânal.
7.
Pepenele roşu
Conţine
o cantitate foarte mare de apă bogată în enzime, fibre şi puţine calorii, fiind
o sursă excelentă de hidratare pe perioada verii. Pepenele este un dar şi
pentru rinichi ajutând la curătarea lor şi eliminarea pietrelor. Dacă vei
înlocui zilnic, timp de minim o săptămână, o masă cu pepene proaspăt vei aduce
numai beneficii organismului tău ajutând la eliminarea toxinelor acumulate.
8.
Pere si mere
Conţin
apă, fibre şi vitamine şi menţin saţietatea mult timp. Consumă-le întregi ca
gustare, între mese şi nu ca desert. Astfel elementele nutritive se absorb complet
şi te energizează pentru câteva ore bune.
9.
Cafeaua
Stimulează
metabolismul şi ajută în cura de slăbire dacă nu o „imbunătăţeşti” cu zahăr în
exces, frişcă ori smântână. Încearcă o linguriţă de miere şi un praf de
scorţişoară. Acestea conferă un gust grozav şi o aromă deosebită.
10. Supa
Fără
smântână, este prietena persoanelor la dietă fiind hidratantă şi săracă în
calorii. Consumată înaintea felului principal, calmează senzaţia de foame şi
limitează astfel numărul caloriilor ingerate. Cele mai bune supe pentru siluetă
sunt cea de pui, de legume dar şi cea de fasole.
Despre
carnea de pui…
Carnea de pui este una dintre preferatele consumatorilor de
produse animale şi se cunoaşte deja faptul că este şi foarte sănătoasa. Câteva
amănunte trebuie totuşi amintite:
Carnea conţine proteine care conferă saţietate însă este lipsită
de fibre. La masă, se preferă a se consuma alături de salată de legume( fibre
vegetale), pentru evitarea constipaţiei.
Un regim prelungit bazat pe proteine animale (carne, ouă,
lactate) conduce în timp la senzaţie de oboseală, depresie şi poftă de
dulciuri.
Carnea creşte aciditatea gastrică. Persoanele care suferă de
ulcer gastric pot avea probleme digestive în urma consumului excesiv.
Pielea trebuie înlăturată – indiferent de procedeul prin
care carnea a fost pregătită – deoarece conţine 100% grasime şi, prin urmare,
foarte multe calorii !
Pulpa de pui conţine mai multe grăsimi decât pieptul.
Personele care doresc să slăbească vor consuma piept de pui fiert sau preparat
în tigăi teflonate cu foarte puţin ulei.
Asocierea corectă a cărnii se face cu legume şi nu cu alimente bogate în amidon (orez,
cartofi, pâine, paste, pizza s.a.) sau bogate în grăsimi (smântână).
Top 10 greşeli care te împiedică să slăbeşti
1.
Apelezi
la cure de slăbire drastice
Doreşti să slabeşti cât mai
repede cu putinţă pentru concediul la mare sau pentru a te strecura în rochia
preferată care a rămas cu 2 mărimi mai mică? Dieta pe bază de suc de lămâie,
grapefruit sau supă de varză nu este o soluţie indicată de specialişti.
Desigur, consumând zilnic mai puţin de 1000 kcal. vei slăbi rapid, însă mâncând
atât de puţin îţi incetineşti rata arderilor şi odată cu revenirea la
alimentaţia normală, metabolismul leneş va prelucra greu alimentele iar
surplusul se va depune în scurt timp.
2.
Sări
peste micul dejun
Eliminarea micului dejun din
planul alimentar poate părea o metodă utilă pentru a reduce numărul caloriilor
ingerate zilnic, însă nu este aşa.
Potrivit studiilor, persoanele
care se mulţumesc cu o cafea sau cu un ceai verde la micul dejun au tendinţa de
a consuma porţii mai mari la prânz sau de a alege gustări hipercalorice.
Consumă dimineaţa alimente bogate în proteine precum brânză slabă, iaurt, ouă,
carne de pui, şi fibre (legume diverse) iar foamea nu-ţi va da bătăi de cap
până la ora prânzului.
3.
Alegi
gustări hipercalorice
Chiar dacă îţi alegi cu
meticulozitate alimentele pentru mesele principale, gustările nepotrivite îţi
pot ameninţa serios succesul dietei. Fie că e vorba despre punguţa de alune
prăjite şi sărate de pe birou, de felia de tort savurată la ziua colegului sau
de floricelele suflate în timpul filmului de seară, toate sunt bogate în calorii
goale. Înlocuieşte-le cu fructe proaspete sau deshidratate, migdale, nuci sau
alune crude. Acestea sunt săţioase şi totodataă grozave pentru sănătatea
creierului.
4.
Nu
serveşti gustări între mese
Gustările sănătoase îţi menţin
metabolismul activ şi limitează senzaţia de foame astfel încât la mesele
ulterioare vei mânca mai puţin.
5.
Alegi
alimente îndulcite cu îndulcitori artificiali
Zaharina, aspartamul şi alţi
îndulcitori nu doar că sunt periculoşi pentru sănătate, dar nici nu garantează
în mod obligatoriu că alimentul respectiv este sărac în calorii. În plus,
alegând astfel de alimente ajungi adesea să consumi o cantitate mai mare din
produs. În concluzie, este mai bine să mănânci o prăjiturică obişnuită decât un
platou de prăjituri îndulcite cu zaharină.
6.
Preferi
băuturile bogate în calorii
Conform studiilor, persoanele
la dietă tind să consume băuturi hipercalorice precum cafele cu frişcă şi
îngheţată, sucuri şi cocktailuri
diverse. Partea cu adevărat proastă este că aceste băuturi nu potolesc foamea
iar la masa ulterioară nu se consumă mai puţine calorii. Deci, atenţie la
băuturi !
7.
Bei
puţină apă
Apa este esenţială pentru
arderea caloriilor şi eliminarea toxinelor din organism. Starea de deshidratare
încetineşte metabolismul şi afectează totodată activitatea cerebrală. Doi litri
de apă pe zi sunt necesari şi suficienţi.
8.
Nu
consumi lactate
Laptele integral şi
brânzeturile sunt evitate de multe persoane în timpul curei de slăbire. Aceasta
este o greşeală întrucât organismul arde mai multe calorii atunci când primeşte
suficient calciu. Suplimentele de calciu par să nu fie la fel de eficiente.
9.
Te
cântăreşti zilnic
Cântărirea frecventă poate fi o
sursă de frustrare şi informaţii inutile. Este mai indicat să te cântăreşti
săptămânal, dimineaţa, înainte de micul dejun. Astfel vei avea o privire de ansamblu, mai realistă
asupra evoluţiei greutăţii.
10.Îţi propui
ţeluri irealizabile
Dacă
vrei să slăbeşti 5 kg într-o săptămână, aproape sigur nu vei reuşi. Ar fi bine
să nu visezi la cai verzi pe pereţi şi să-ţi propui ţeluri mai uşor de dus la
bun sfârşit. Pierderea unui kilogram pe săptămână ar fi un bun exemplu.
De ce este
zahărul un drog?
Atunci când o persoană consumă cocaină, creierul este inundat de molecule
ce induc plăcerea inclusiv serotonină si dopamină.Cu timpul, receptorii acestor
molecule din creier devin rezistenţi şi nu mai răspund corespunzator la
stimuli. Prin urmare, pentru obţinerea efectului scontat,
doza trebuie crescută permanent.
Cocaina nu este singura
substantă care acţionează în acest fel. Banalul zahar lucrează similar.
Consumul stimuleaza producerea de serotonină şi dopamină şi ne face sa ne
simtim bine.Când efectul trece,trece şi plăcerea şi parcă vrei mai mult. Sună
cunoscut?
Din fericire, nu toată
lumea are această slabiciune pentru dulciuri, însa oferta bogată a
producătorilor şi usurinţa cu care pot fi procurate cresc continuu numărul
dependenţilor.
Soluţii:
1.
Evită zaharurile simple precum
torturile,biscuiţii,bomboanele, pâinea alba ş.a.. Acestea predispun la apariţia
diabetului,accelerează îmbatranirea şi apariţia ridurilor.
2.
Evită să închei masa cu desert sau, dacă
nu te poţi abţine, încearca o tartă simplă cu fructe ori o cupă cu îngheţată.
3.
Citeşte ambalajul produselor. Astfel vei
constata că zilnic consumi mai mult zahar decât credeai. El este ascuns chiar
şi în alimente aşa-zis sănătoase precum iaurtul cu fructe, cerealele pentru mic
dejun sau sosurile pentru salate.
4.
Nu manca direct din pungă sau cutie.
Astfel nu vei putea urmari cantitatea şi vei consuma mai mult decat ţi-ai
propus.
Top 7 sucuri naturale anticelulitice
Celulita
reprezintă acumularea subcutanată de ţesut grăsos şi toxine care conferă pielii
aspect infiltrat, de „coajă de portocală”. Opt din zece femei se confruntă cu
acestă problemă inestetică iar lupta împotriva ei nu este deloc uşoară.
Alături
de hidratare – 2 litri de lichide pe zi – şi o dietă săracă în produse de
patiserie şi grăsimi animale, de mare folos sunt sucurile naturale de fructe şi
legume preparate în casă din vegetale proaspete. Acestea ajută la purificarea
organismului şi conferă pielii un aspect tonifiat şi catifelat.
1.
Sucul de lămâie– este
inamicul numărul 1 al celulitei prin conţinutul crescut de pectină, care ajută
digestia şi combate constipaţia. Datorita bogăţiei de vitamină C, întăreşte
sistemul imunitar, tonifică pereţii vasculari şi imbunătăţeşte circulaţia
sangvină. Dacă îţi displace gustul acrişor, combină ½ de pahar de suc de lămâie
cu ½ de pahar de apă plată sau minerală şi o linguriţă de miere. Rezultă o
limonadă pe care o vei găsi cu siguranţă delicioasă.
2.
Sucul de portocale,
grapefruit sau kiwi – aceste fructe conţin numeroşi antioxidanţi care întăresc
sistemul imunitar şi încetinesc procesul îmbătrânirii. Sucul conţine foarte
puţine calorii, dar numeroşi bioflavonoizi care fluidizează circulaţia şi
mobilizează depozitele adipoase.
3.
Sucul de ananas – este o
adevărată minune pentru siluetă. Poate fi consumat în orice moment al zilei,
atât pe stomacul gol , cât şi după masă, având calitatea de a îmbunătăţi
digestia şi de a topi grăsimile.
4.
Sucul de pere – are un gust
delicios şi conţine, pe lângă fibre, o cantitate mare de apă pură, bogată în
enzime. Perele sunt bogate în
sorbitol, motiv pentru care au un oarecare efect laxativ, ajuta digestia,
regleaza tranzitul intestinal, dar nu provoaca diaree. Pot provoca un oarecare
deranjament stomacal în combinatie cu apa rece sau cu laptele, dar acest lucru
este valabil pentru toate fructele, nu doar pentru pere.
5.
Sucul de pepene roşu – este
bogat în potasiu şi fibre, dar mai ales în apă, având capacitatea de a
îmbunătăţi atât circulaţia sangvină cât şi pe cea limfatică, de a curăţa
rinichii şi de a elimina deşeurile acumulate în organism.
6.
Sucul de sfeclă roşie –
este un adevărat dar pentru ficat, ajutându-l să mobilizeze grăsimile stocate.
În plus, acest suc scade nivelul colesterolului rău, îl creşte pe cel bun şi
reglează tensiunea arterială
7.
Sucul de ţelină – combate
cu succes retenţia de lichide din organism. Se consumă diluat cu puţină apă sau
în amestec cu suc de morcovi, aromatizat cu rădăcină de ghimbir.
Sucurile naturale se consumă de preferat în cursul dimineţii, pe stomacul
gol, sau între mese, ca gustare. Consumate imediat după masă, fermentează şi
afectează procesul digestiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.