Atunci când o persoană consumă cocaină, creierul este inundat de molecule
ce induc plăcerea inclusiv serotonină si dopamină.Cu timpul, receptorii acestor
molecule din creier devin rezistenţi şi nu mai răspund corespunzator la
stimuli. Prin urmare, pentru obţinerea efectului scontat,
doza trebuie crescută permanent.
Cocaina nu este singura
substantă care acţionează în acest fel. Banalul zahar lucrează similar.
Consumul stimuleaza producerea de serotonină şi dopamină şi ne face sa ne
simtim bine.Când efectul trece,trece şi plăcerea şi parcă vrei mai mult. Sună
cunoscut?
Din fericire, nu toată
lumea are această slabiciune pentru dulciuri, însa oferta bogată a
producătorilor şi usurinţa cu care pot fi procurate cresc continuu numărul
dependenţilor.
Soluţii:
1.
Evită zaharurile simple precum
torturile,biscuiţii,bomboanele, pâinea alba ş.a.. Acestea predispun la apariţia
diabetului,accelerează îmbatranirea şi apariţia ridurilor.
2.
Evită să închei masa cu desert sau, dacă
nu te poţi abţine, încearca o tartă simplă cu fructe ori o cupă cu îngheţată.
3.
Citeşte ambalajul produselor. Astfel vei
constata că zilnic consumi mai mult zahar decât credeai. El este ascuns chiar
şi în alimente aşa-zis sănătoase precum iaurtul cu fructe, cerealele pentru mic
dejun sau sosurile pentru salate.
4.
Nu manca direct din pungă sau cutie.
Astfel nu vei putea urmari cantitatea şi vei consuma mai mult decat ţi-ai
propus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.